Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ο προϋπολογισμός του 2011 (VIDEO)

24278 Κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος νωρίτερα είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής.

Βασικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, από 9,4% φέτος. Το 2009, το έλλειμμα έφθασε το 15,4% ή 36,2 δισ. ευρώ. Φέτος, η μείωση θα ανέλθει στο 6% του ΑΕΠ (πάνω από 14 δισ. ευρώ), καθώς εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή 22 δισ. ευρώ.

Δείτε τι δήλωσε πριν από λίγο, ο Υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου για τον προϋπολογισμό:

Ο Προϋπολογισμός του 2011 ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 6,130 δισ. ευρώ, με τη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της επόμενης χρονιάς να ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, αποκλείσθηκε η μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον συντελεστή 23% και αντικαταστάθηκε από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 11% σε 13% και από 5,5% σε 6,5%), παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα. Επίσης εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης  ενώ θα χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.


Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυτών θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2010. ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.

"Μαχαίρι" στις ΔΕΚΟ

Η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2011 θα καλυφθεί από διαρθρωτικά μέτρα και παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, καθώς και από παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης περαιτέρω μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα αλλά και των λειτουργικών δαπανών κατά 5%. Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η αναφορά στα στοιχεία των ΔΕΚΟ:

-Ο καθαρός δανεισμός τους ανέρχεται σε 12 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 8-πλάσιο των ετήσιων εσόδων τους.
-Για το 2008 ο μέσος μισθός είναι 100% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχοι του ιδιωτικού τομέα και 44% μεγαλύτερος του δημοσίου.

-Οι ζημιές από το 2007 και 2009 έχουν αυξηθεί κατά 31%, 1,7 δις ευρώ για το 2009, περισσότερα απ΄ όσα εξοικονόμησαν τα κρατικά ταμεία από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός φέρνει αλλαγές στα εργασιακά, την απελευθέρωση των υπηρεσιών και των οδικών μεταφορών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση μεγάλων και μικρών επενδύσεων.

Τι είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βάλουμε το ‘’μαχαίρι’’ πιο βαθιά στα προβλήματα, όχι με νέα φορολογικά βάρη και ούτε με περικοπές για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι ο αγώνας που ξεκίνησε η κυβέρνηση αποδείχτηκε ακόμη πιο «ναρκοθετημένος» και ότι η αφετηρία άλλαξε με την πραγματική αποτίμηση των ελλειμμάτων του παρελθόντος.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η «κληρονομιά» που άφησε η ΝΔ αποδείχτηκε ακόμη πιο δυσβάσταχτη για τους Έλληνες πολίτες και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της με το παραπάνω.

«Στα δύσκολα αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε άθλους», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και απέδωσε εύσημα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για συλλογική επιτυχία.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τον αρχικό στόχο, εξηγώντας ότι κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα για το 2010 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αντί για 5,5 για το οποίο είχε δεσμευτεί.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μήνυμα των εκλογών για τους ΟΤΑ ήταν μήνυμα πολιτικής σταθερότητας.

Όσον αφορά στη διαφορά προσέγγισης με τη Γερμανία σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτόν, αλλά με τον τρόπο συμμετοχής τους.

Ο πρόεδρος της Βουλης παρέλαβε τον προϋπολογισμό σε ψηφιακή μορφή. Δείτε τι δήλωσε:

Πηγή:http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=24280&catid=11