Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Οδηγοί: "κάντε μας ελέγχους"

article425_1 Την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Τροχαία και το ΙΚΑ στα φορτηγά αυτοκίνητα και τα τουριστικά λεωφορεία, ζήτησαν οι επαγγελματίες οδηγοί.

Το αίτημα αυτό τέθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν το μεσημέρι εκπρόσωποί τους στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Οδηγών Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ), Ευάγγελος Πλαστιράκης, κατήγγειλε ότι ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιριών και ιδιωτικών λεωφορείων υποχρεώνουν κάποιους συναδέλφους του να εργάζονται οδηγώντας 16 και ορισμένες φορές ακόμα και 18 ώρες το 24ωρο, γεγονός που, όπως είπε, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει την αιτία να προκληθούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα, ιδίως όταν πρόκειται για βυτιοφόρα οχήματα.

«Εκτός από τα εξοντωτικά ωράρια πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα οι εργοδότες τους να κερδίζουν χωρίς να υφίστανται καμία επίπτωση, από τη στιγμή που δεν γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι από την τροχαία και το ΙΚΑ», είπε ο κ. Πλαστιράκης.

Στο μεταξύ, με αφορμή την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τα μέλη της διοίκησης της ΠΟΣΕΜ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (από το 60ο στο 65ο έτος), με το αιτιολογικό ότι μετά από μια ορισμένη ηλικία μειώνονται τα αντανακλαστικά των οδηγών.

Επίσης, διαμαρτύρονται και για την εξαίρεση του κλάδου τους από τα βαρέα και ανθυγιεινά, ζητώντας από την κυβέρνηση να ελέγξει τους εργοδότες τους και να τους επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ και δεν συμμορφώνονται με την εργατική νομοθεσία.

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=153530&cid=4