Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πρόταση 701 εκατ. από την Πειραιώς για Αγροτική και Ταμιευτήριο

__EPIR~1 «Μελετούμε την προσφορά», η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών

Πρόταση για ταυτόχρονη εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας -που κατέχει το Δημόσιο- και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι 701 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι εξετάζει την πρόταση πώλησης των μεριδίων του Δημοσίου «με γνώμονα το συμφέρον των τραπεζών και της οικονομίας γενικότερα».

Σύμφωνα με την Πειραιώς, στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου με ενεργητικό 105 δισ., 64 δισ. καταθέσεις και ύψος δανείων 69 δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο Μιχάλης Σάλας, το ποσό της εξαγοράς θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της Πειραιώς χωρίς να χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Σάλλας, θα εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι.

Η πρόταση ήταν από χθες σε γνώση της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι εξετάζει την πιθανότητα να πωλήσει τα μερίδια του Δημοσίου στις δύο τράπεζες. «Το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Tαμιευτήριο. Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πεταλωτής: Υπό εξέταση οι όροι της πρότασης

Ερωτώμενος αν από την εξαγορά εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, «δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει 750 εκατ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των 28 δισ. και προσφέρει με την πρότασή της 700 εκατ. ευρώ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, επανέλαβε ότι «η πρόταση θα εξεταστεί με τα κριτήρια που ανέφερα( σ.σ. βάσει των θεσμοθετημένων διαδικασιών) και θα υπάρξει ανακοίνωση».
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα «αν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί τράπεζα του δημοσίου χωρίς διαγωνισμό;», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι «θα εξεταστούν από το ελληνικό Δημόσιο όλα τα ζητήματα που, πέραν του δημοσιονομικού περιεχομένου, έχουν και σύνθετο νομικό χαρακτήρα».
Η διαπραγμάτευση των μετοχών των τριών τραπεζών επετράπη πάλι μετά την προσωρινή αναστολή που είχε επιβάλει το Χρηματιστήριο, εν όψει της επίσημης κατάθεσης της πρότασης εξαγοράς.

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=4584559