Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ανοίγουν για τους πολίτες τα στρατιωτικά νοσοκομεία

401 Προτεραιότητα στα βαριά περιστατικά

Όλοι οι πολίτες - ανεξαιρέτως- θα έχουν πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρινίζοντας ότι θα δίνεται προτεραιότητα στα βαριά περιστατικά (με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον).

Σε μια περίοδο που στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για την περίθαλψη των πολιτών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να ανοίξει τα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλους τους ασφαλισμένους αν και τα οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν απλές καθημερινές λειτουργίες έχουν αγγίξει και τα νοσοκομεία των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές αγγίζουν τα 250 εκατ.ευρώ. Την ίδια στιγμή, περίπου 210 εκατ.ευρώ είναι τα χρέη του ΟΠΑΔ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία που κατά τον κ. Βενιζέλο θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν στη ρύθμιση που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών τους προς τις προμηθεύτριες εταιρείες.  Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία είχαν εδώ και χρόνια όλοι οι πολίτες και όχι μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το άνοιγμα -υπό προϋποθέσεις- των στρατιωτικών νοσοκομείων στους πολίτες προβλέπει :
- Οσοι το επιθυμούν θα μπορούν να εισάγονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (401, ΓΝΑ, ΝΝΑ, ΝΙΜΙΤΣ, 424). Όμως, ο αριθμός των ιδιωτών που θα μπορούν να περιθάλπονται θα εξαρτάται από την πληρότητα του νοσοκομείου και την βαρύτητα του κάθε περιστατικού, αφού ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι θα προτιμώνται "περιστατικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που απαιτούν αντιμετώπιση από εξειδικευμένο προσωπικό", ενώ θα βαρύνουν και τυχόν κοινωνικοί λόγοι.

- Στους δικαιούχους εντάσσονται -με τους ίδιους όρους με το στρατιωτικό προσωπικό- τα μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όλο το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και οι απόστρατοί τους.

-Οπως συμβαίνει με τα κρεβάτια των ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων που διατίθενται σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη, οι διαθέσιμες καθημερινά κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ανακοινώνονται κάθε πρωί στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων υγείας ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ.

- Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξειδικευμένες εξετάσεις στα εργαστήρια των στρατιωτικών νοσοκομείων, είτε με απ' ευθείας ραντεβού είτε μέσω παραπομπής από τα νοσοκομεία του ΕΣυ.
- Οι ειδικοί στρατιωτικοί γιατροί θα διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της περιφέρειας.
- Και τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.

- Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα βρίσκονται σε διαρκή εφημερία και ετοιμότητα.
- Οι στρατιωτικοί και οι οπλίτες γιατροί θα συνεργάζονται με τα κέντρα υγείας των περιφερειών τους.
- Τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής αναλαμβάνουν να υποστηρίζουν την περίθαλψη των κατοίκων στα νησιά της άγονης γραμμής (Σαμοθράκη, Σκύρος, Άγιος Ευστράτιος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Ψαρά, Μικρές Κυκλάδες).

- Τα ασθενοφόρα των στρατιωτικών μονάδων θα διατίθενται για την μεταφορά ασθενών από τα κέντρα υγείας της περιφέρειας στα κεντρικά νοσοκομεία
- Παραλλήλως, όλες οι αποφάσεις των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας για την προμήθεια - διακίνηση φαρμάκων και υλικών επεκτείνονται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
- Το υπάρχον στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και νοσηλευτικού θα αξιοποιηθεί περαιτέρω με σκοπό να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή:http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=71723