Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

assets_LARGE_t_420_104474_type11495 Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε για επεξεργασία από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια σε διάσκεψή της κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του άρθρου 8 που προβλέπει μείωση της σύνταξης της χήρας συζύγου εφόσον είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά  ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο.

Ακόμη, από την Ολομέλεια κρίθηκαν αντισυνταγματική:

- Η διάταξη που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα. Ακόμη,  κρίθηκε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να αναδιατυπωθούν και άλλες να διευκρινιστούν.

- Η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου  να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια έκρινε ότι η συνύπαρξη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο ίδιο νομοσχέδιο είναι αντίθετη στο Σύνταγμα. Έτσι, διαβιβάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα και του οποίου οι περισσότερες διατάξεις του περιλαμβανόντουσαν στο προηγούμενο νομοσχέδιο.

Πηγή:http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=73250