Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Το ταξί …ταξάκι με φοροκαπέλο 11%!

taxi Αντίστροφη μέτρηση για άγρια αφαίμαξη μέσω ΦΠΑ

Στην μεγαλύτερη …"απαλλοτρίωση" λαϊκού εισοδήματος όλων των εποχών ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, θέτοντας σε ισχύ το … δόγμα  "αποδείξεις, ταμειακές μηχανές και … ΦΠΑ παντού". 

Από την 1η Ιουλίου έρχονται αυξήσεις-σοκ στα πάντα, από 1%-23% καθώς, από … καταβολής ΦΠΑ, δεν έχουν προηγούμενο τέτοιες αυξήσεις στους συντελεστές του (από 10% σε 11% και από 21% σε 23%) ενώ ο φόρος επεκτείνεται και επιβαρύνει για πρώτη φορά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία εξαιρούνταν ως τώρα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, την "αποφράδα" εκείνη μέρα επέλεξε η κυβέρνηση για να επιβάλει ταμειακές μηχανές και ΦΠΑ (ευτυχώς μόλις … 11%, αντί 23%) και στις μετακινήσεις με ΤΑΞΙ.

Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, όλα τα ταξί της χώρας θα έχουν εγκαταστήσει ταμειακή μηχανή στα ταξίμετρα. Από τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουλίου τα ταξίμετρα θα "γυρίσουν" , ώστε να χρεώνουν και τον ΦΠΑ, που ως τώρα δεν "έμπαινε" στην ταρίφα.

Έτσι ο κόσμος θα ζητάει και θα παίρνει απόδειξη για να τις καταθέτει στην εφορία και να γλιτώνει άμεσους φόρους, αλλά θα πληρώνει 11% ακριβότερα τις μετακινήσεις του (και τουλάχιστον 30 λεπτά του ευρώ για την πιο σύντομη διαδρομή). Με το "φορο-καπέλο" η "ταρίφα" διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

  ΤΩΡΑ 1ης ΙΟΥΛΙΟΥ
ΕΛΑΧΙΣΤΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2,80 3,10
ΣΗΜΑΙΑ 1,05 1,16
ΜΟΝΗ  ΤΑΡΙΦΑ 0,60 0,66
ΔΙΠΛΗ ΤΑΡΙΦΑ 1,05 1,16
ΛΙΜΑΝΙΑ-ΚΤΕΛ 1,05 1,16
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 3,40 3,77
ΡΑΝΤΕΒΟΥ 3-5 3,33-5,55

Ο ΦΠΑ έρχεται έτσι να προστεθεί στα σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι κόμιστρα και  χρεώσεις, μετά από τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις που ζήτησαν και πέτυχαν οι αυτοκινητιστές ταξί. Με άλλα λόγια, αν κάποιος δαπανά 100 ευρώ το μήνα σε ταξί, πλέον θα χρεώνεται με 111.

Ωστόσο, σύμφωνα  με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ο ΦΠΑ αυτός θα μπορεί να εκπίπτει από άλλους επιτηδευματίες. Επιπλέον οι εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ που εντάσσεται στα Β΄ κατηγορίας βιβλία θα πρέπει να σπεύσουν στα τμήματα μητρώου των ΔΟΥ για να ενταχθούν στον ΦΠΑ και να τηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων, ώστε να συμψηφίζουν και να αφαιρούν το ΦΠΑ που πληρώνουν για συνεργεία, καύσιμα, ανταλλακτικά κλπ.

Πηγή:http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=72509