Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Εκδήλωση τιμής και μνήμης από την ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ

127142464717_lrg Η εκδήλωση τιμής και μνήμης από την ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου δεσπόζει το μνημείο των Τρικαλινών παλικαριών, Κώστα Σύρμπα, Αποστόλη Τσανάκα, Κώστα Στεργιόπουλου, Γιάννη Μπριάζη και Στέργιου Γάτσα...

Μέσα από την ομιλία του Θανάση Λάζου, μέλους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αναδείχθηκε 66 χρόνια μετά η μαρτυρική θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών που κρεμάστηκαν γιατί ήθελαν μια ελεύθερη Ελλάδα.
Για ακόμη μια φορά ρίγη συγκίνησης υπήρξαν όταν ο κ. Λάζος, διάβασε το ιστορικό ντοκουμέντο που βρέθηκε στα αρχεία της Βέρμαχτ από τον Καθηγητή Ιστορίας Πολυχρόνη Ενεπεκίδη.
Ήταν το γράμμα με ημερομηνία 18 Απριλίου 1944 του ενός απαγχονισμένου του Κώστα Σύρμπα προς τον πατέρα του.

«Λατρευτέ μου πατέρα. Σε δύο ώρες θα με κρεμάσουν στην πλατεία γιατί είμαι πατριώτης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μην πικραίνεσαι πατέρα. Αυτό ήταν γραφτό για μένα, πεθαίνω με παρέα. Αντίο. Φιλώ την μητέρα και όλους. Χαιρετισμούς στους γείτονες. Καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο. Θα σας περιμένω και η μέρα που θα φτάσετε θα είναι για μένα γιορτή. Τα πράγματά μου θα τα πάρετε από την Αστυνομία. Το πορτοφόλι μου δεν έχει μέσα τίποτα όμως είναι καινούργιο. Πάρτο εσύ πάτερα. Γεια σας. Να θυμάσαι πως ο γιος σου πάει πικραμένος γιατί δεν θα ακούσει τις καμπάνες της ελευθερίας. Αντίο. Ζήτω η Ελευθερία. Κώστας. ΄Ηταν γραφτό να πεθάνω Απρίλη»….

Στο άσχημο παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στον Κώστα Σύρμπα , προστέθηκε και το τραγικό του απαγχονισμού καθώς δύο φορές λύθηκε η θηλιά και ο Γερμανός εκτελεστής, ήθελε να του χαρίσει την ζωή…

Αλλά συνεργάτης τον Γερμανών επέμεινε και πέτυχε την εκτέλεση του νεαρού παιδιού με την τρίτη φορά…
Η εκδήλωση περιλάμβανε ποιήματα, κατάθεση στεφανιών και τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των 5 ΕΠΟΝιτών.
Αύριο στις 12 το μεσημέρι, θα τιμήσει την θυσία των 5 Τρικαλινών παιδιών και ο Δήμος Τρικκαίων καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για ενωτική εκδήλωση τιμής και μνήμης.


Πηγή: http://www.trikalanews.gr