Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Δημόσια "συγνώμη" από πρόεδρο Toyota


Πρωτοφανής κίνηση από τον πρόεδρο, και εγγονό του ιδρυτή, της αυτοκινητοβιομηχανίας - κολοσσού, Άκιο Τογιόντα να παρουσιαστεί ενώπιον Επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου, που όχι μόνο δέχθηκε να καταθέσει, αλλά απολογήθηκε και για τον τρόπο που η Toyota χειρίστηκε την κρίση.

Δεκάδες λομπίστες, μαζί με τον Τογιόντα, έσπευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποκαταστήσουν την εικόνα της εταιρίας. Τα συμφέροντα της Toyota στην Αμερική είναι μεγάλα, με εργοστάσια σε 4 σημαντικές πολιτείες και χιλιάδες Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο Τογιόντα μάλιστα δάκρυσε, όταν μετά την κατάθεσή του, θέλησε να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς αντιπροσώπους της εταιρίας.

Εδώ και μια δεκαετία, η Toyota χρηματοδοτεί και τις προεκλογικές εκστρατείες δεκάδων πολιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα το 40% των 125 γερουσιαστών που συμμετέχουν στις 3 επιτροπές έρευνας για την Toyota εξαιρέθηκαν από την διαδικασία, επειδή είχαν δεχθεί δωρεές από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η σφοδρή κριτική στην ιαπωνική εταιρία, σύμφωνα με αντίθετη άποψη, οφείλεται σε συγκρουόμενα συμφέροντα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει μεγάλο μερίδιο στην ανταγωνίστρια εταιρία της Toyota, General Motors.

Δεκάδες θάνατοι παγκοσμίως συνδέονται με προβλήματα στο σύστημα επιτάχυνσης πολλών μοντέλων της Toyota και σχεδόν 9 εκατομμύρια οχήματα έχουν ανακληθεί σε όλον τον κόσμο.

Στις συναισθηματικά φορτισμένες καταθέσεις τους, πολλά θύματα καταγγέλλουν ότι εκτός από το πηδάλιο, υπάρχει πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα του αυτοκινήτου, άποψη που ισχυρίζεται και μερίδα ειδικών.

Τον Ιανουάριο, η Toyota σημείωσε πτώση στις πωλήσεις κατά 16%, ενώ η ζημιά για τον Φεβρουάριο αναμένεται να φτάσει το 40%.

Πηγή:http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17573&subid=2&pubid=6275814