Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ως και μια ώρα καθυστέρηση από Αθήνα για Θεσσαλονίκη


Μελέτη για τις επιπτώσεις από τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα στις παρακαμπτηρίους οδούς εκπόνησε το Οδικό Παρατηρητήριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η παράκαμψη μέσω Αγιάς και παράλιων Νομού Λάρισας προσθέτει 40-45 λεπτά, ενώ τοπικοί παράγοντες εκφράζουν προβληματισμούς για την πιθανή επίπτωση στην ευστάθεια της οδού, αν ακολουθήσουν δυνατές βροχοπτώσεις.

Μέσω Ελασσόνας και Αγίου Δημητρίου, η καθυστέρηση φθάνει τα 45-50 λεπτά. Η επιτροπή του ΤΕΕ επισημαίνει ότι θα πρέπει να ελεγχθούν τα υπάρχοντα γεφύρια και κρίσιμα σημεία για την ευστάθεια του εδάφους, δεδομένου ότι και για το δρόμο αυτό εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενες δυνατές βροχοπτώσεις.

Η μεγαλύτερη και ασφαλέστερη παράκαμψη είναι αυτή για τα φορτηγά, μέσω Ελασσόνας - Κοζάνης - Εγνατίας - Κόμβου Κλειδιού, προσθέτοντας περίπου 1 ώρα στο συνολικό χρόνο ταξιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Οδικό Παρατηρητήριο, η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από δρόμους με έντονα προβλήματα χειμερινής συντήρησης (αποχιονισμό, παγετό κ.λπ.) σε υψηλά υψόμετρα, μέτρια έως κακή κατάσταση οδοστώματος κατά τμήματα, ελλείψεις στην Πληροφοριακή Σήμανση , η οποία έχει σαν συνέπεια να χάνονται οι οδηγοί, καθώς και μειωμένη ορατότητα στα άκρα της οδού λόγω έντονης βλάστησης.