Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Απόσυρση: Όσοι πρόλαβαν... πρόλαβαν


Την κατάργηση της απόσυρσης αλλά και τις αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος Τίνα Μπριμπίλη.

Το μέτρο της απόσυρσης καταργείται πριν καλά-καλά τεθεί σε εφαρμογή και μάλιστα άμεσα, από την Τρίτη, οπότε και θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Εξηγώντας τους λόγους της απόφασης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "η απόσυρση καταργείται διότι δεν έχει περιβαλλοντικό νόημα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, διότι δεν είμαστε μια χώρα με εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία και άρα σε μια περίοδο κρίσης και ύφεσης πρέπει κανείς να εστιάζει το πώς στηρίζει την οικονομία, και γιατί έχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και το έλλειμμα είναι πάρα πολύ μεγάλο".

Όπως ανακοινώθηκε, πάντως, οι περίπου 72.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν προλάβει να αποσύρουν τα οχήματά τους θα επωφεληθούν κανονικά από τα οικονομικά κίνητρα της ρύθμισης Σουφλιά. Θα πάρουν, δηλαδή, ένα ποσό από 500 έως 2.200 ευρω ανάλογα με τον κυβισμό του αποσυρόμενου οχήματος, αλλά και τα 1.000 ευρώ για την αγορά καινούργιου. Εναλλακτικά, μπορούν να πάρουν 500 ευρώ και 2 κάρτες ελευθέρας του ΟΑΣΑ.

Σε ό,τι αφορά στα "πράσινα" τέλη κυκλοφορίας, παραμένουν με κάποιες τροποποιήσεις όμως στη ρύθμιση Σουφλιά.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση "αντιστρέφει τη λογική υπολογισμού των νέων τελών ώστε τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα που αντιστοιχούν στις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις να επιβαρύνονται λιγότερο και αντίθετα τα μεγάλου κυβισμού, που είναι και ενεργοβόρα, να επιβαρύνονται περισσότερο".