Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το σλοβακικό ιπτάμενο αυτοκίνητο τα «σπάει»!

Εκεί που κάποτε αποτελούσε διαπρεπές όραμα της επιστημονικής φαντασίας, το υβρίδιο αυτοκινήτου-αεροπλάνου είναι στις μέρες μας απτή πραγματικότητα. Είχε μπει άλλωστε στο στόχαστρο τόσο της αυτοκίνησης όσο και της αεροναυπηγικής ήδη από... την πρώιμη εποχή τους.

Παρά τις τόσες προσπάθειες φυσικά, το ιπτάμενο αυτοκίνητο δεν δούλεψε ποτέ παρά αρκετά πρόσφατα, όταν το περίφημο πλέον Terrafugia Transition κατάφερε να συνδυάσει το όνειρο με τη λειτουργικότητα, αφήνοντας γερή παρακαταθήκη στον αιώνα που διανύουμε.

Τα νέα πλέον είναι συγκλονιστικά: άλλο ένα ιπτάμενο όχημα, καυτό σαν αμαρτία, μας έρχεται από τη Σλοβακία παρακαλώ, με το φουτουριστικό design του να φέρνει το στιλ στο αυτο-αεροπλανικό υβρίδιο.



Το λένε Aeromobile 2.5 και ήρθε να κόψει κάθε δεσμό με τα παλιά! Το ιπτάμενο όχημα έκανε μάλιστα πολύ πρόσφατα το πρώτο του δοκιμαστικό στον αέρα, με την πετυχημένη του πτήση να δίνει έτσι αίσιο τέλος σε περισσότερες από 2 δεκαετίες προσπαθειών των μηχανικών του.

Ο συνιδρυτής της Aeromobile και αρχι-μηχανικός Stefan Klein ξεκίνησε με το Aeromobile 1.0 ήδη από το 1990, ενώ πλέον είναι έτοιμος να ρίξει στην αγορά το Aeromobile 3.0, που θα είναι μάλιστα ακόμα σταθερότερο από το 2.5.



Ο κινητήρας Rotax 912 του Aeromobile είναι ο ίδιος που χρησιμοποιεί και το Terrafugia, ικανός να κάνει το ιπτάμενο όχημα να αγγίζει ταχύτητες 200 χλμ/ώρα (124 μίλια/ώρα) στον αέρα, ενώ όταν πατάει δρόμο η τελική περιορίζεται στα 160 χλμ/ώρα (100 μίλια/ώρα). Και αν λάβουμε υπόψη τις επιδόσεις του Terrafugia (160 χλμ/ώρα στον αέρα και 100 χλμ/ώρα στον δρόμο), τότε το Aeromobile είναι η σπορ εκδοχή του υβριδίου!



Καθώς η τελική ημερομηνία του μοντέλου παραγωγής (Aeromobile 3.0) είναι ακόμα καθ' οδόν, η φίρμα δεν έχει κάνει λόγο για τιμή. Το όνειρο ωστόσο δεν πληρώνεται με τίποτα!