Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πώς θα υπολογίζεται ο βασικός μισθός

Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε  να τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί για τα εργασιακά, με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός μισθός θα υπολογίζεται με βάση τον ελάχιστο...

κλαδικό μισθό συνυπολογιζομένων των επιδομάτων ωρίμανσης, τέκνων, ανθυγιεινών και σπουδών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού έγινε συζήτηση για την
επιλεκτική χρεοκοπία, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι ήταν αναμενόμενη και πως δεν δημιουργεί καμία επίπτωση στην ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, έγινε συζήτηση για τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη (29/2) στις Βρυξέλλες ο Λ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την εξεύρεση κεφαλαίων για την ανάπτυξη και την επιτάχυνση της πορείας των επενδύσεων.

Όσον αφορά στη ματαίωση της
Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 2ας Μαρτίου, οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι το αντικείμενο συζήτησης επρόκειτο να είναι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και πως συνεπώς δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο τη χώρας μας η οποία έχει ενταχθεί σε ειδικό μηχανισμό.

Παράλληλα, αποδεκτή έγινε η
παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση της αντικατάστασής του.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Παπαδήμος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό για το έργο του και ειδικότερα για το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων.

Ακόμη, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε μια παρέμβαση για το "γενόσημο" από τον υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποτελεί κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από το νέο Μνημόνιο, η οποία είναι πολύ σημαντική ως προς την εξοικονόμηση πόρων και, παράλληλα, χωρίς επίπτωση στην υγεία των πολιτών.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, εισηγήθηκε το νομοσχέδιο για το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Διαβάστε:
Καψής: "Θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο"

Το βράδυ η ψηφοφορία


Το βράδυ της Τρίτης ψηφίζονται στην Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και τις περικοπές 12% έως 20% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Εντός της εβδομάδας
θα πρέπει επίσης να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Στην Πράξη - που υιοθέτησε το υπουργικό Συμβούλιο- θα ορίζεται ότι η τρίμηνη μετενέργεια θα ισχύει και για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί θα υποχωρούν στα επίπεδα των κλαδικών -και όχι των κατώτατων- αμοιβών και ότι οι όποιες μειώσεις έγιναν μετά τις 14 Φεβρουαρίου, όταν δημοσιεύθηκε ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι νόμιμες.

Στο νομοσχέδιο για μισθούς-συντάξεις
υπάρχουν ακόμα οι ρυθμίσεις για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 (μέτρα 3,2 δισ. ευρώ), εν μέσω πρόβλεψης για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ εφέτος, από 5,4% παλαιότερα, η μείωση του εκλογικού επιδόματος, η περικοπή της αντιμισθίας των αιρετών υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η παράταση της προθεσμίας για τα αυθαίρετα μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα, την Τετάρτη εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τα
εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων.
Πηγή:http://www.nooz.gr