Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

«Μαζεύουν» την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους

Ανακαλείται η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους
Ανακαλείται εξ ολοκλήρου η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τους ημιυπαίθριους, ανακοίνωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.



Έντονα δυσαρεστένος φέρεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου...
 από το θέμα που δημιουργήθηκε με την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους και για την οποία έδωσε εντολή να ανακληθεί.


Όπως είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος η ανάκληση γίνεται ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί ή θα απαγορεύει την αναδρομική ισχύ του υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών για τους ημιυπαιθριους που έχουν τακτοποιηθεί.


Συγγνώμη ζήτησε από τους πολίτες για την αναστάτωση που προκλήθηκε ο υφυπουργός εσωτερικών Γιωργος Ντόλιος.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι δεν είχε γνώση της εγκυκλίου του κ. Ντόλιου.


Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να δημιουργηθεί συντονιστικός μηχανισμός προκείμενου να αποφεύγονται φαινόμενα σαν αυτό.




Η απάντηση της ΝΔ


Για πολιτική απατή από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.


«Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο – δόλωμα για τους ημιυπαίθριους. Αναγκάστηκαν να το κάνουν. Προφανώς κατάλαβαν την πολιτική απάτη που διέπραξαν. Περιμένουμε να δούμε αν περισσεύει πλέον η πολιτική ευθιξία» σημείωσε.




Απάντηση ΚΕΔΚΕ


«Δεν πρόκειται οι δήμαρχοι - εκτός εξαιρέσεων - να μετατραπούν σε φοροεισπράκτορες της κυβέρνησης και της Τρόικας» είχε προειδοποιήσει τον κ. Ραγκούση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, όταν ο υπουργός «μας πρότεινε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη κατά 100% προκειμένου να ‘ισοφαρίσουμε’ την υποχρηματοδότηση των δήμων, λόγω Δ.Ν.Τ».




«Την ίδια απάντηση του δίνω και σήμερα, αφού με επιβεβαιώνουν πλήρως και τα λεγόμενα του υφυπουργού, Γιώργου Ντόλιου ο οποίος τονίζει πως δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κ.τ.λ) αλλά παραμένει μόνο το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας», προσέθεσε ο κ. Κακλαμάνης.




Τί ανέφερε η εγκύκλιος


Η εγκύκλιος ανέφερε ότι παραμένει στους Δήμους η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των ανταποδοτικών τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας), σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης (ημιυπαίθριοι). Η εγκύκλιος αυτή αφορά 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει έως τώρα δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των ακινήτων τους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νόμο 3843/2010, απάλλασσε τους ενδιαφερόμενους από κάθε δημοτικό τέλος.




Για παρερμηνεία της εγκυκλίου είχε κάνει λόγο μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο την Τετάρτη υποστήριζε πως ο νόμος, δε θέτει θέμα αναδρομικής οφειλής και υπερισχύει της εγκυκλίου.

Πηγή:www.skai.gr