Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Έκτακτη σύσκεψη για τα Τέμπη


Κλειστή είναι από το βράδυ της Τετάρτης η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, εξαιτίας κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.
Μεγάλα κομμάτια βράχων αποκολλήθηκαν από το βουνό και έπεσαν στο οδόστρωμα. Ο δρόμος θα μείνει κλειστός μέχρι και την Παρασκευή, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες τόσο της απομάκρυνσης των βράχων όσο και του ελέγχου της ασφάλειας της περιοχής.

Στις 22:00 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπό τον υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, ώστε να βρεθεί λύση με την διακοπή κυκλοφορίας των Τεμπών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μεταφορών ενόψει και των Χριστουγέννων.

Προηγήθηκε σύσκεψη στην Ιτέα υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Έργων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της αστυνομίας αλλά και του Παραχωρησιούχου, της Κατασκευαστικής Κοινοπραξίας και της Εγνατία Οδός Α.Ε., που εκτελεί το έργο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η κατάσταση του δρόμου στη διαδρομή Λάρισας-Ελασσόνας - Αγ. Δημητρίου - Κατερίνης, Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης - Κλειδίου και Λάρισας – Αγιάς - Ομολίου που μπορεί να εξυπηρετήσει την παράκαμψη των Τεμπών και κυρίως τα θέματα αποχιονισμού. Εναλλακτικά, θα ετοιμαστεί και ο δρόμος Γόνοι – Καλιπέστη - Αγ. Παντελεήμων.

Αύριο στην περιοχή θα μεταβούν κλιμάκιο Ελβετών ειδικών στη σταθεροποίηση πρανών, καθώς και ξένοι και Έλληνες επιστήμονες, ώστε μαζί με τους μελετητές του έργου να καθορίσουν τον τρόπο της ταχύτερης κατά το δυνατόν αντιμετώπισης των ζημιών και αποκατάστασης της κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και τρεις μήνες.

Το ενδεχόμενο αποκατάστασης των τριών μηνών προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς λόγω της χρησιμότητας του συγκεκριμένου δρόμου στο οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς αυτήν την στιγμή είναι υπεύθυνος για την ταλαιπωρία πολλών οδηγών, οι οποίοι παραπέμπονται σε παρακαμπτηρίους δρόμους.