Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Στον αέρα πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι


Στον... αέρα βρίσκονται περισσότεροι από 800.000 ίσως και 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι μετά την, κατά τις πληροφορίες, απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομίας για την επιβολή λουκέτου σε πέντε ασφαλιστικές εταιρίες.

Εκκαθαριστές μπαίνουν αυτήν την ώρα στις πέντε ασφαλιστικές εταιρίες που είχαν προβλήματα κεφαλαιακής διάρθρωσης. Κατά τις πηγές, η ΕΠΕΙΑ αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την αναστολή ή την ανάκληση λειτουργίας των αδειών της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ», «Ασπίς Πρόνοια Ζωής», της «Γενική Ένωση», «Γενική Πίστη» και της «Σκούρτης».

Η πλειονότητα των ασφαλισμένων σε αυτές τις εταιρίες έχουν συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου στους 830.000 με 840.000. Οι ασφαλισμένοι αυτοί, αν όντως η ΕΠΕΙΑ έχει λάβει απόφαση για την επιβολή «λουκέτου», θα καλύπτονται για ένα μήνα από το Επικουρικό Κεφάλαιο και θα πρέπει να αναζητήσουν νέα ασφαλιστική.

Ζήτημα ανακύπτει με τους ασφαλισμένους σε προγράμματα ζωής (συνταξιοδοτικά, νοσοκομειακά, ομαδικά συμβόλαια). Αυτά τα συμβόλαια στις δύο εταιρίες της «Ασπίς» υπολογίζεται ότι είναι γύρω στα 220.000 με 230.000.

Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με όσους σπεύσουν να εξαγοράσουν τα συμβόλαια, καθώς οι δύο εταιρίες έχουν έλλειμμα και λέγεται ότι γίνεται προσπάθεια να μπει το Δημόσιο ως εγγυητής της διαφοράς. Επιπλέον, υπάρχει και ζήτημα με το αν οι υπόλοιπες εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης θα αναλάβουν αυτά τα συμβόλαια.

Περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι και συνεργάτες μένουν στον δρόμο μετά την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας «Ασπίς Πρόνοια».

Παράλληλα, άλλοι πέντε χιλιάδες βλέπουν την αγωνία τους να κορυφώνεται, καθώς επικρέμεται ανάλογη απόφαση και για άλλες τρεις ασφαλιστικές εταιρείες.

Πάντως, το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ελήφθη δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, προκαλεί σειρά ερωτηματικών, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις, που δεν αποκλείεται
να μεταφερθούν και στο βραδινό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Με βάση την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, το λόγο το επόμενο διάστημα έχουν οι ειδικοί εκκαθαριστές, ενώ πονοκέφαλος προκλήθηκε σε χιλιάδες ασφαλισμένους, που κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους και να βρεθούν ανασφάλιστοι από τη μια ημέρα στην άλλη.

Αναφερόμενος στην εγγυητική επιστολή της HSBC που κρίθηκε άκυρη, ο κ. Ψωμιάδης αρνήθηκε ότι πρόκειται για πλαστή επιστολή ούτε ότι πρόκειται για κάποιο λάθος είτε του ιδίου είτε του ομίλου.