Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΣτΕ: Νόμιμη η εργασιακή εφεδρεία

«Πέρασε» από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα με το οποίο καθορίζεται το μετά την εργασιακή εφεδρεία καθεστώς.


ΣτΕ: Νόμιμη η εργασιακή εφεδρεία
Ωστόσο, οι δικαστές σημειώνουν ότι πρέπει να συμπληρωθεί στο σχέδιο Διατάγματος η δαπάνη που προκαλείται από την εφαρμογή του σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ κάνουν ακόμη οκτώ παρατηρήσεις για την βελτίωση του περιεχομένου του.
Με το σχέδιο Διατάγματος που αφορά...

στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό, καθορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία κατατάσσεται το προσωπικό σε πίνακες, οι διαδικασίες για την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης, οι προϋποθέσεις υποβολής ενστάσεων, η κύρωση των πινάκων, κ.λπ.

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 43/2012 γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ «το σχέδιο Διατάγματος δεν αποτελεί κανονιστικό έρεισμα ή πλαίσιο για τον προσδιορισμό του τιθέμενου σε εφεδρεία προσωπικού των φορέων, επιχειρήσεων ή οργανισμών του δημόσιου τομέα, οι οποίοι καταργούνται ή συγχωνεύονται ή λύονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 56-64 και 66 του ν. 4002/201», ενώ «η εφαρμογή των ρυθμίσεων του σχεδίου διατάγματος προϋποθέτει, πάντως, τον καθορισμό του προσωπικού των φορέων που τίθεται σε εφεδρεία, με βάση τις ειδικές διατάξεις».

Και συνεχίζει το ΣτΕ: «Περαιτέρω, δοθέντος ότι, η κίνηση ή η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον προσδιορισμό του προσωπικού το οποίο τίθεται σε εφεδρεία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την πρόταση του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος, το υπό επεξεργασία σχέδιο νομίμως προτείνεται ασυνδέτως προς οποιαδήποτε διαδικασία θέσεως του προσωπικού των προαναφερομένων φορέων σε καθεστώς εφεδρείας».

Σημειώνεται ότι, στις διατάξεις του επίμαχου Διατάγματος δεν υπάγεται το προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση μίσθωσης έργου, καθώς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.