Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ολοταχώς για νέες περικοπές 2 δισ. πριν τον Ιούνιο

"Το ταμείο (του 2011) είναι μείον"...  4,4 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να καλύψει την «μαύρη τρύπα» και να αποφύγει τα χειρότερα, προκειμένου να μην εξαναγκαστεί από την Τρόικα να λάβει και νέα πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων ήδη ανακοίνωσε για φέτος και όσων άλλων ακόμα θα αποφασίσει τον...
Ιούνιο για την περίοδο 2013-2014.

Από τα 4,4 δισ. ευρώ όμως, πολύ δύσκολα προλαβαίνει να καλύψει τα 2 έως 3 δισ. ανοίγοντας το δρόμο για νέες περικοπές δαπανών για να μαζέψει και τα υπόλοιπα 1,4-2 δισ. που της λείπουν.

Η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» του 2011. Στο Μνημόνιο ΙΙ υπολόγιζε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χρονιάς θα φτάσει στα 9,6% του ΑΕΠ –ή περίπου 20,5 δισ. ευρώ. Χθες όμως ανακοίνωσε ότι το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή το συνολικό έλλειμμα υπουργείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου) εκτινάχθηκε στο ύψος-ρεκόρ των 24,9 δισ. ευρώ ή 11,5% του ΑΕΠ! Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν επιτρέψει να μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά νέα πρόσθετα ελλείμματα και θα πρέπει να τα καλύψει με ισόποσες περικοπές μέσα στο 2012.
Από αυτά τα 4,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ταμειακό έλλειμμα 11,5% του 2011, περίπου 1,2-1,5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν εύκολα ως εισπράξεις φόρων που έγιναν μέσα στο 2012, ύστερα από παρατάσεις διοριών πληρωμής που έληγαν κανονικά τον Δεκέμβριο. Αν και τα έσοδα αυτά ανήκουν πράγματι στο 2011, με τις παρατάσεις που δόθηκαν (έως 20 Ιανουαρίου) οι εφορίες έχασαν σχεδόν ένα μήνα του 2012, για να εισπράττουν φόρους της προηγούμενης χρονιάς –χάνοντας έδαφος όμως στην «κούρσα» τω ν εισπράξεων της νέα χρονιάς.

Στο οικονομικό επιτελείο «ποντάρουν πολλά» και στο γεγονός ότι το περασμένο έτος εξοφλήθηκαν χρέη παρελθόντων ετών του ελληνικού κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ (χρέη κρατικών νοσοκομείων) μεγάλο μέρος των οποίων που δεν θα συμπεριληφθεί στα στοιχεία για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση που θα ανακοινωθούν επισήμως τον Απρίλιο, για το έτος 2011.

Με βάση τα παραπάνω όμως, η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή ετοιμότητα για να λάβει έως τον Μάιο πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους έως  και 2 δισ. ευρώ, όπως περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, για να διασφαλίσει  πώς θα καλύψει τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που καταγράφονται στην εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού και αναμένεται να αυξηθούν λόγω της  εντεινόμενης ύφεσης.

Σύμφωνα με πηγές από  το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η  υστέρηση των εσόδων συνεχίζεται και στο πρώτο  δίμηνο του 2012 θα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι ίσως υπερβεί  και το 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, λόγω της ύφεσης που συνδέεται  κυρίως με τις περικοπές στα εισοδήματα και την πτώση της κατανάλωσης.
Ακόμα και μετά το νέο δάνειο που θα λάβει η χώρα μας, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του  Δημοσίου θα πρέπει να καλύπτονται  «εκ των ενόντων» από κρατικά  έσοδα, κάτι που διευκολύνεται και  από τη μείωση των δαπανών που  αναμένεται να προκύψει, που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Παρά ταύτα, η προαναγγελία της επιβολής των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνεται στο κείμενο  του νέου Μνημονίου, όπου αναφέρεται: «Έχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε τον δημοσιονομικό μας στόχο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διορθωτικά μέτρα στην περίπτωση υποαπόδοσης. Τα διορθωτικά μέτρα, εάν κριθούν αναγκαία, θα περιλαμβάνουν πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες, καθώς και στις αμυντικές δαπάνες».

Η νέα καταιγίδα


Στο πλαίσιο της  αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου  σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, που ξεκινά το πρόσεχες διάστημα, τα μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν  για το 2012 περιλαμβάνουν:
    •         Περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου εντός του 2012, με αλλαγές στο σύστημα των κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου. Η ωρίμανση των αποδοχών θα συνδεθεί περισσότερο με την απόδοση και τη βαθμολογική εξέλιξη ενώ δεν αποκλείεται και η διεύρυνση του χρόνου απονομής των μισθολογικών ωριμάνσεων, από τα 2 στα 3 έτη στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και από τα 3 στα 4 έτη στα υψηλά κλιμάκια.
    •         Κατάργηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.
    •         Περικοπές στις αποδοχές των 250.000 λειτουργών του Δημοσίου (στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, διπλωματών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών καθηγητών κ.λπ.), που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, κατά μέσο ποσοστό μεγαλύτερο του 10% που προβλέπει το Μνημόνιο
    •         Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι επιδομάτων πολυτεκνικών, φοιτητικών, ανεργίας και αναπηρίας θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς θα τεθούν νέα χαμηλότερα όρια δηλωθέντων και τεκμαρτών εισοδημάτων και μόνο όσοι έχουν εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα όρια αυτά θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τις συγκεκριμένες παροχές.

Πηγή:http://www.protothema.gr